• Om 15.00 uur Nederlandse tijd vliegt Jeff Bezos naar de rand van de ruimte, samen met de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen.
  • De livestream van Blue Origin volgt de hele vlucht.
  • De vlucht zelf duurt elf minuten. Bezos en Daemen zullen zo’n drie minuten gewichtloos zijn.

De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen is dinsdagmiddag de jongste astronaut ooit geworden. Hij was een van de vier passagiers aan boord van de New Shepard-raket die iets na 15.00 uur Nederlandse tijd vertrok van een Texaans lanceerplatform.

De capsule waar hij in zat, landde ruim 10 minuten na de lancering veilig in Texas, hangend aan parachutes. Eerder keerde de draagraket veilig terug op het platform.

Het vaartuig kwam tot een hoogte van 107 kilometer boven de aarde. Daarmee heeft Daemen de dampkring verlaten. Dat maakt hem de jongste astronaut ooit. Hij is ook de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

In het ruimtevaartuig techmiljardair zaten ook Jeff Bezos, zijn broer Mark en de 82-jarige Wally Funk. Zij is de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

De raket is ontwikkeld door Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, tevens de rijkste persoon op aarde.

De New Shepard-raket heeft vijftien succesvolle vluchten achter de rug, maar nog nooit waren er mensen aan boord. Dit was de eerste bemande vlucht.

Er zijn geen openbare plekken aangewezen om de lancering te bekijken, maar Blue Origin heeft de vlucht via een livestream gevolgd op de website.

Hoe riskant is de ruimtevlucht van Jeff Bezos?

Bezos-broers, Daemen en Funk konden ongeveer drie minuten gewichtloos door de cabine zweven. De passagiers droegen geen ruimtepak, maar alleen een jumpsuit.

De lancering verliep volledig automatisch. Er was geen piloot aan boord om het ruimtevaartuig te besturen. Drie parachutes zorgden voor een veilige landing.

De New Shepard beschikte over een ontsnappingssysteem om de passagiers in veiligheid te brengen, mocht er iets misgaan met de raket. De capsule heeft een eigen motor en kan zich ontkoppelen bij problemen.

Zo’n 1 procent van alle bemande ruimtevluchten eindigt in een dodelijk ongeluk, blijkt uit een analyse van George Nield, een voormalig kopstuk van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

"Dat is tienduizend keer gevaarlijker dan een commercieel vliegtuig”, vertelde hij aan Business Insider. Maar hoe meer bemande ruimtevluchten er zijn, benadrukt Nield, hoe veiliger ze op den duur worden. “Bezos gelooft dat hij met zijn reis meehelpt aan het verwezenlijken van een toekomst waarin miljoenen mensen leven en werken in de ruimte.”

Lees meer over de ruimtevlucht van Oliver Daemen en Jeff Bezos: